Artikel Kesihatan. Kemaskini setiap minggu.

Kebenaran Tentang Paracetamol (Ubat Demam)

Categories:

Paracetamol (atau dalam nama kimianya acetaminophen) diedarkan di hospital dan klinik sebagai ubat demam dan selesema atau ubat tahan sakit tahap sederhana (sakit kepala contohnya) dan diedarkan di hampir kesemua kedai farmasi di seluruh negara. Diperkenalkan sejak 1886, paracetamol diterima bercampur-campur dengan kecaman di kalangan doktor perubatan.

1. Paracetamol Adalah Selamat
Jumlah maksimum paracetamol disarankan adalah 2x500mg bagi selang masa empat jam. Secara teorinya, paracetamol adalah selamat (jika mengikut preskripsi) kepada semua peringkat umur dengan kesan sampingan yang hampir tiada. Dengan kualiti perubatan masa ini, tiada masalah kematian dan keracunan paracetamol dicatatkan sekurang-kurangnya semenjak 10 tahun lalu.

2. Risiko Penggunaan Paracetamol
Seperti biasa, paracetamol juga dikumuhkan hanya melalui buah pinggang, jadi jika anda mempunyai masalah pada buah pinggang, sila berhati-hati terhadap penggunaan paracetamol.

Terdapat artikel tidak rasmi menyatakan ada doktor di Malaysia yang menjadikan paracetamol sebagai ubat pilihan kedua selepas perubatan herba kerana hakikat paracetamol hanya mampu diuraikan oleh organ hati dan pengambilan paracetamol secara kerap dan berlebihan sebenarnya boleh merosakkan hati.

Mengelakkan penggunaan paracetamol (untuk kesakitan tahap rendah) adalah wajar disebabkan hakikat penggunaan paracetamol secara kerap sebenarnya akan merendahkan daya tahan badan dalam mengatasi kesakitan. Logiknya, makin kerap paracetamol digunakan, makin tinggi dos paracetamol diperlukan badan dalam merawat sakit yang sama.

Kajian perubatan juga secara umumnya mengetahui bahawa penggunaan paracetamol melebihi 1g (2x500mg) setiap hari secara berterusan boleh menyebabkan kerosakan teruk terhadap organ hati dan buah pinggang.

Pengguna paracetamol yang kerap berisiko menghidapi asthma 3 kali lebih tinggi (Dr Seif Shaheen Imperial College, London) di kalangan orang dewasa.

3. Jenama Komersial Paracetamol
Calpol, Disprol, Panadol, Panaleve.

4. Kemaskini Dos Terbaru Terhadap Kanak-kanak
Diedarkan kepada media United Kingdom pada Jun 2011, preskripsi dos umum kepada kanak-kanak kini dispesifikkan bagi memudahkan ibu-bapa dan doktor dalam menetapkan dos tepat dengan kadar keberkesanan paracetamol yang lebih efektif mengikut lingkungan umur dan bilangan dos dibenarkan.

Bayi (120 mg/5ml)
Digunapakai sekarang:
3 bulan dan kebawah: 2.5ml, 4 kali dalam 24 jam.
1-6 tahun: 5-10 ml, 4 kali dalam 24 jam.

Preskripsi terbaru 2011:
3-6 bulan: 2.5ml dos, 4 kali dalam 24 jam.
6-24 bulan: 5ml, 4 kali dalam 24 jam.
2-4 tahun: 7.5ml, 4 kali dalam 24 jam.
4-6 tahun: 10 ml, 4 kali dalam 24 jam.

6 Tahun Keatas (240/250 mg/5ml)
Digunapakai sekarang:
6-12 tahun: 5-10ml, 4 kali dalam 24 jam.

Preskripsi terbaru 2011:
6-8 tahun: 5ml, 4 kali dalam 24 jam
8-10 tahun: 7.5ml, 4 kali dalam 24 jam.
10-12 tahun: 10ml, 4 kali dalam 24 jam.

5. Ingatan Kepada Pengguna
Maklumat Paracetamol, faedah dan risiko ini sebenarnya diketahui kesemua doktor tetapi sebagai pengguna, pengetahuan ini tidak pernah sampai kepada kita. Dengan maklumat ini harapnya kita lebih tahu dan lebih bertanggungjawab dalam mendapatkan perubatan terbaik terutama kepada mereka yang mengalami masalah buah pinggang, pesakit asthma dan sesiapa yang tanpa sedar telah menggunakan paracetamol secara berleluasa (paracetamol terlalu mudah didapati).

Artikel Berkaitan:

23 Response to Kebenaran Tentang Paracetamol (Ubat Demam)

July 3, 2011 at 6:58 PM

sy amat allergic trhdap ubt nie
pergh boleh mati kalau termkn

July 3, 2011 at 8:54 PM

tq for the info

blog saya ademncats

July 3, 2011 at 11:05 PM

kalau makan panadol dengan air selain plain water bahaya tak?
i selalu makan panadol dengan air teh or nescafe.
lepas 30min, sakit kepala pun hilang.

July 5, 2011 at 3:21 AM

Ubat + selain air kosong = tindakbalas kimia walaupun sedikit pasti berlaku samada menyebabkan ubat jadi lebih berkesan atau sebaliknya jadi kurang berkesan.

Paracetamol + kafein = Risiko rosak buah pinggang meningkat 3 kali ganda (Tapi ini ujian keatas tikus dengan dos tinggi, kalau dos normal, buah pinggang sihat masih tiada masalah meneutralkan toksik walaupun 3 kali ganda).

Anonymous
August 6, 2011 at 12:27 AM

sy d kwn die mkn 10 biji panadol skali gus untuk hilgkn skit kpla y teruk...lpastu di msukkn ke hospital dan telah di tahan selama 2 hr je...saya dapat tau,ia akan menyebabkan kesan pada organ hati dan buah pinggang. jadi apakah caranya untuk dia meneutralkan blik kesn dr pndol tu?dr segi mknn y prlu diambil dan tidak, minuman, dan segala jenis ubat, juga senaman yang diperlukan, atau pun dr segi keislaman???

April 9, 2012 at 10:45 PM

Dapatkan info tentang kesihatan anda di sini
http://familydrjism.blogspot.com/

Anonymous
May 17, 2012 at 7:42 AM

makan pil pening x hilang?...tu kurang rehat n tido...ubat terbaik pening...KAWEN...letih2 kan bodi tu...pasti cukup rehat n tdo..tanya la ustaz Don..

October 6, 2012 at 10:53 AM

Salam pada semua...
Kami pembekal strip ujian kehamilan dan ovulasi dengan harga yang murah tetapi berkualiti.

Kami menjual secara runcit pukal dan dropship.

Harga serendah RM1.50/pcs.

Lebih banyak anda beli, lebih DISKAUN kami beri

Untuk keterangan lanjut lawati blog shop kami:
http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/

terima kasih admin

Anonymous
December 16, 2012 at 9:35 PM

amput la

March 12, 2013 at 10:48 PM

Kalu anda tahu ubat tertentu merbahaya baik jgn ambil kalu, tidak anda akan jadi hantu sutinah dan korek segala doktor..makna di ayat ini ialah mjgn lupa mkn ubat

June 10, 2013 at 7:50 AM

paracetamol jika di cmpur dgn kafein efect akn pada buah pinggang and...

Anonymous
June 14, 2013 at 9:05 AM

salam,saya hendak tahu apa akn terjadi jika makan paracetamol tersebut 15 biji sekali gus?

Anonymous
July 5, 2013 at 5:46 AM

Mampos la...

August 1, 2013 at 8:31 PM

Good info n good blog!

http://gengsihat.blogspot.com/

August 16, 2013 at 10:45 PM

Patutkah saya memakan panadol byk2 untuk mengurangkan stress... hmm...

September 8, 2013 at 8:32 AM

Paracetamol jangan jadikan amalan, nanti lama2 kita akan lali dan kena ambil lebih banyak dari biasa. Menjadi pengumpulan toksin dalam badan.

September 8, 2013 at 8:32 AM

Paracetamol jangan jadikan amalan, nanti lama2 kita akan lali dan kena ambil lebih banyak dari biasa. Menjadi pengumpulan toksin dalam badan.

Anonymous
October 14, 2013 at 4:34 PM

Amalkn breakfast drink for smart people utk nenjaga dan membaiki kesihatan jg mencegah penyakit.

Anonymous
February 17, 2014 at 1:14 AM

tumpang iklan ya...tq
http://www.bvmalls.com/aidi143

May 21, 2014 at 1:56 AM

Ingin mencari penawar alternatif bagi semua jenis kanser? Layari http://www.farmashealth.com.my

June 13, 2014 at 7:46 AM

Good info..lbh prefer natural supplement than drug..huhuhu

June 19, 2014 at 12:43 AM

Salam..
nice info, xsalah amik paracetamol bergantung pada keperluan tubuh badan juga, yang xok nye bila kita amik panadol yang dijual di farmasi atau di kedai biasa. Cara terbaik makan suplemen lah, saya sendiri dah lama xmakan panadol hanya amik suplemen Nutriferon dan vitamin C sahaja untuk elak penyakit melarat dan demam berpanjangan alhamdulillah.

August 11, 2014 at 7:38 AM

nice info tq. Biarkan takaful yang cover bil hospital anda. www.sahabataia.blogspot.com

Post a Comment