Artikel Kesihatan. Kemaskini setiap minggu.

Petua: Hilangkan Sakit Kepala Tanpa Ubat

Categories:

Pernah sakit kepala? Bahagian atas dan belakang kepala terasa berdenyut-denyut, pening-pening lalat secara tiba-tiba? Sakit kepala memang boleh membuatkan anda hilang perhatian terhadap suasana sekeliling, berperangai macam 'zombi' dan membantutkan hari gembira anda.

Ada pelbagai sebab kenapa sakit kepala berlaku. Biasanya kita hanya makan ubat dan tidur dengan harapan sakit kepala akan hilang selepas bangun nanti. Namun bagaimana pula jika anda alergik terhadap ubat migrain? atau sakit kepala masih berlaku walaupun telah berkali-kali makan ubat. Berikut adalah beberapa tips berguna dalam mengatasi sakit kepala secara efektif tanpa ubat:

1. Minum Air Kosong/ Air limau purut/ Teh
Kemungkinan badan anda dahaga (dehidrasi). Jadi kembalikan keperluan cecair badan dengan minuman terbaik, air kosong atau jika mahu sedap, air limau purut atau teh. Minum dua atau tiga gelas air kosong seteguk-seteguk, rehat.

2. Bernafas Lebih Efisien Sambil Tutup Mata
Satu kajian menunjukkan kurang 50% penduduk dunia benar-benar bernafas secara 'betul'. Kemungkinan sakit kepala berlaku akibat kekurangan oksigen. Jadi tenangkan diri, bernafas dalam-dalam buat seketika sambil pejamkan mata (rilekskan otot mata punca sakit kepala).

3. Spa/ Stim/ Mandi air panas
Berendam dalam air panas atau dapatkan rawatan stim dalam beg stim yang boleh dibeli di pasaraya untuk kegunaan dirumah. Atau kunjungi bilik spa berdekatan untuk mendapatkan rawatn stim.

4. Picit/ Urutan kepala
Ambil tuala kecil, basahkan dengan air dingin. Tekan-tekan tuala secara lembut di bahagian kepala dan leher belakang. Cara ini dapat mengurangkan tegangan yang berlaku di sekitar kepala.

5. Meditasi/ Tidur
Cara paling mudah dan berkesan. Tutup lampu/langsir/televisyen dan lain-lain, berehat dan tidurlah dengan aman.

Lain-lain tips berguna dalam mengurangkan dan menghilangkan sakit kepala secara semulajadi tanpa ubat-ubatan:

1. Tips Hilangkan Sakit Kepala #1 (Nona TV3)
Bahan-bahan
- Segenggam Asam
- Secawan Santan

Cara-caranya:
- Tapis perahan Asam dan Campurkan bersama Santan
- Lumurkan keseluruh kepala
- Bungkuskan kepala dengan tuala hingga kering
- Setelah selesai, Bersihkan rambut dengan air dan syampu.

2. Tips Hilangkan Sakit Kepala #2 (Masnida Md. Isa)
Bahan-bahan:
- Daun bunga raya

Cara-caranya:
- Ambil beberapa helai daun bunga raya dan ramas bersama 3 gelas air.
- Letakkan di atas kepala selama 1/2 jam

3. Tips Hilangkan Sakit Kepala #3 (Wikipedia)
Bahan-bahan:
- Daun Lemuni

Cara-caranya:
- Ambil daun lemuni (batang yg lembut sahaja) lebih kurang sekilogram.
- Masukkan ke dalam sarung bantal dan tidurlah menggunakan bantal tadi.
- Amalkan 2-3 hari.

4. Tips Hilangkan Sakit Kepala #4 (Imah Asat)
Bahan-bahan:
- Diri Sendiri

Cara-caranya:
- Senaman ringan.
- Duduk dan luruskan kaki.
- Cuba capai ibu jari kaki dan luruskan belakang.

5. Tips Hilangkan Sakit Kepala #5 (Jika Sakit Kepala Tidak Teruk) (Enonmoon)
Bahan-bahan:
- Laptop

Cara-caranya:
- Login facebook
- Lihat ruangan chat
- Chat sampai tak sedar sakit kepala dah hilang

Artikel Berkaitan:

70 Response to Petua: Hilangkan Sakit Kepala Tanpa Ubat

February 17, 2011 at 12:23 AM

kalau aku memang suka tidur jer.. =]
senang.. hilang semua masalah..

February 20, 2011 at 6:10 PM

nice info!..aku kalau kena sakit kepala memang takleh buat apa...kadang2 smpi tak larat buka mata...sepapan panadol actifast sentiasa ada aku bawak..

tapi sakit kepala ni mainan psiko je...kalau kita tak pikir sangat kesakitan tu, kejap je hilang...

aku suka tips last tu...haha...

p/s: daun lemuni tu daun apa?

February 22, 2011 at 6:54 AM

yang last tu lah sye slalu wat.. haha~ tapi ta elok2 gak.. nnty nak try minum air limau ngan tips dr nona tu.. thanks

May 8, 2011 at 6:45 PM

amik petua kat sini nak share ngn rakan bloger...mohon izin ye..

August 9, 2011 at 8:14 PM

sya dah cba bnyak cra tp msih agi skit kpala..dah xtau nk wt cmner.mmm

Anonymous
September 21, 2011 at 1:13 PM

5. Tips Hilangkan Sakit Kepala #5 (Jika Sakit Kepala Tidak Teruk) (Enonmoon)

Bahan-bahan:
- Laptop


Cara-caranya:
- Login facebook
- Lihat ruangan chat
-
Chat sampai tak sedar sakit kepala dah hilang

(mcm siot.. Hahaha...)

Anonymous
October 2, 2011 at 8:56 AM

thanks..ia amat membantu

October 4, 2011 at 7:16 AM

Beri Laluan

Nak promosi produk atau perkhidmatan? Klik sini PERCUMA 100%

October 25, 2011 at 7:52 AM

cuba minyak morhabshi..


Beri Laluan
Nilai 1g Morhabshi sama dengan 1g EMAS. Benarkah?

Anonymous
November 13, 2011 at 7:01 AM

..chat sampai xsedar tu yg mengarut...ekekkeke

November 13, 2011 at 4:52 PM

xbekesan lah..... entah2 aku ade pnyakit laen kot.?? rase cam nk pecah dh kepale ni.!!!! D:

November 14, 2011 at 5:03 AM

Kalau aku kene migrain lehenet tu,amik caffagot sebijik,duk bertapa dlm bilik gelap barang sejam dua. Migrain ni susah betul. Bukan jenis pegi tido bleh hilang...ni jenis ko tgh tido pun bleh terjaga kul 3pagi sakit berguling2...mungkin Allah nak aku mangun solat sunat kut....kalau kena yg mlm ni..mmg muntah sambil bertukar menjadi zombaaa...lagi hebat aku pnah kene attack di pagi raya Di rumah mak mentua....sahhh kena blacklisted

fish
November 20, 2011 at 10:18 AM

aku pun sama.. kerap sgt sakit kepala. kalau kat umah mertua malu plak rasa. takut aorg kata aku saja cari alasan.. tp memang tul aku sakit kpala.. tambah2 kalu umah bsepah mcm tongkang pecah

Anonymous
December 12, 2011 at 12:47 AM

AKU TGH SAKIT KEPALA NIH..UWAAAAAAAAAAAAAA....DA TDO PUN X ELOK GAK

Anonymous
January 3, 2012 at 8:28 AM

3 days ago, i ate almost 20 rambutans. and suffer a really bad headache. i still feel it until now & it makes me weak. hard to sleep either. :(

February 15, 2012 at 12:33 AM
This comment has been removed by the author.
Anonymous
February 20, 2012 at 5:31 AM

sakitnye kepale

Anonymous
February 28, 2012 at 10:59 PM

aqu da cube mcm2 care...hantuk kpala kt dnding kayu...(hlg jp jew..) pastu try kt dinding batu...(tido skjp)....aqu juz xnk mam pnadol..xsuke lar...nk uat ape lg..??

Anonymous
March 19, 2012 at 1:34 AM

Pandai kawe .

Anonymous
March 28, 2012 at 8:14 PM

aduhhh sakitnye kepalaku...dah wat mcm2 cara tp stay xbrkesan..astagfirullahhalazim..bsrnye dugaan ini..

Anonymous
April 1, 2012 at 11:21 PM

melancap pun boleh membantu gak. haha

Anonymous
April 8, 2012 at 4:24 AM

Dah hempuk kepala lg..tidur pun da..skali bgun pening la pulak..jap g nak p beli actifast la.

Anonymous
April 13, 2012 at 5:33 AM

Suka dengan komen tang last tu....heheheheheeee

Anonymous
April 13, 2012 at 5:48 AM

suka juga dengan komen last tu....sakit agak kurang kerana fokus chat dengan kawan2.

April 17, 2012 at 10:05 PM

Satu lg petua, rendam segenggam kacang hijau dalam air panas sehingga kembang kemudian diblend, letak gula atau madu kalau nk sedap, minum utk hilangkan rasa sakit. Satu lagi rahsia saya di www.impianindah.com

Anonymous
April 28, 2012 at 11:22 PM

ble tutp kipas...selimut...kepala x berpeluh gak..
ble bukak kipas,sejuknya masyaAllah....dah 4 biji panadol x jalan gak....kepala berat je...

May 5, 2012 at 5:48 PM

ato aiii....cam ne ni kepale nening agi tak berkesan arrr

May 24, 2012 at 12:31 AM

adessssssss kepala skit giler...mkn penadol sme jeww.........

Anonymous
June 2, 2012 at 12:13 AM

Aku benci klu kena migrain..gaya aku dah mcm org mati klu aku kena sakit tu..x best langsung. Mcm zombi la katakan..

June 8, 2012 at 8:15 AM
This comment has been removed by the author.
June 8, 2012 at 8:17 AM

Mohon share artikel ini di blog saya.. saya akan kreditkan kepada blog ini :)

June 11, 2012 at 11:28 PM
This comment has been removed by the author.
maz
June 28, 2012 at 3:57 AM

baca tips nk ilangkan sakit kepale smpi tang last trus tergelak sensorang2...x sedar ilang sakit kepala

July 23, 2012 at 7:26 PM

bnci kena skit kpla...mcm nk muntah je sepanjang masa....

July 28, 2012 at 5:15 PM

Sy ada satu petua nk kurangkn maigrain,harap bkesan.sy mmg selalu amalkn tiap kali mandi.sblum mandi basahkn kaki sapai betui2 sejuk,sambil tu selawat 3 kali n niat nk hilangkn segala pyakit terutama maigrain.basahkn dari kaki ke kepala.mmg ada perubahan,mula2 maigrain seminggu sekali,2 minggu skali n skg sbln skali.harap2 insyaAllah pas ni dh x de.ank2 sy pn sy amalkn jg.

July 28, 2012 at 5:16 PM

Sy ada satu petua nk kurangkn maigrain,harap bkesan.sy mmg selalu amalkn tiap kali mandi.sblum mandi basahkn kaki sapai betui2 sejuk,sambil tu selawat 3 kali n niat nk hilangkn segala pyakit terutama maigrain.basahkn dari kaki ke kepala.mmg ada perubahan,mula2 maigrain seminggu sekali,2 minggu skali n skg sbln skali.harap2 insyaAllah pas ni dh x de.ank2 sy pn sy amalkn jg.

August 10, 2012 at 10:48 PM

sakit kepala sekarang ni... nk try tdo jap... mana tau ok... n mnum air byk2 thanks ya tips tu.. :)

August 10, 2012 at 10:49 PM

byk sendawa... angin ke... o migrain... kalo sakit d tgh2 kepala dan dahi..

August 10, 2012 at 10:50 PM

sakit kepala sekarang ni... nk try tdo jap... mana tau ok... n mnum air byk2 thanks ya tips tu.. :)

Anonymous
August 25, 2012 at 6:43 AM

tq 4 de tips......

August 28, 2012 at 9:29 AM

satu petua..
maen game hon pown bole hilang sakit kepale..

Anonymous
September 13, 2012 at 7:44 PM

Aku tga sakit kpala sgt2 ni.. Tolongla.. Dh mcm2 aku buat ni haa.. 2,3 ari dh ni.. Actifast, Eno Halia,etc..Cmne ni..

Anonymous
October 6, 2012 at 5:24 AM

hubby sllu skit kpla...petua guna daun bunga rya tu brkesan gak thanks....

Anonymous
December 11, 2012 at 11:06 PM

aku bila baca komen2 kat ruangan ini pun boleh hilangkan sakit kepala...tak caya??cuba baca stu2 komen2 tersebut..

Anonymous
December 19, 2012 at 7:21 PM

tgh sakit kepala nih...berdenyut2 je bhgn blakang kepala ke leher..silap tidur ke ye? @ bantal keras sgt? nk toleh kiri kanan pn rasa sakit..aduhh

Anonymous
January 1, 2013 at 8:18 AM

Potong kepala

Anonymous
January 24, 2013 at 7:31 PM

ada yg boleh pakai ada yg tidak...sakit kepala..sakit kepala.....yg afdalnya picit belakang tengkok dgn ibu jari tu boleh kurangkan tension...

February 6, 2013 at 12:21 AM

Bernafas dgn k0nsisten. Memang brkesan la. Aku stress ni. Sah la x ckup oksigen kat kpala. Sumbt d0k pikir mslh..

Anonymous
March 22, 2013 at 8:16 AM

Aku pon skt kpla jg bla stress kija....bkn stress yg biasa aku punya sluran drh tu jadi gelmbung n dh nipis....bla2 boleh burst. So bg cdgan cket mcmna nk bt ni..

April 9, 2013 at 2:34 AM

baik korang cek oerubatan islam... aq pena kena taw tahun lalu,,, ingatkan migrain coz stress study... rupanya ada benda masuk dlm... teruk betul aq kena time tu... smpai begegar badan... sedih.... :(

April 9, 2013 at 2:34 AM

baik korang cek oerubatan islam... aq pena kena taw tahun lalu,,, ingatkan migrain coz stress study... rupanya ada benda masuk dlm... teruk betul aq kena time tu... smpai begegar badan... sedih.... :(

Anonymous
April 19, 2013 at 8:10 PM

pening gak ni...xde wat pape...mkn pun healthy tp slalu je kene migrain...huhuhu

Anonymous
April 24, 2013 at 8:08 PM

sakit kepale nie lepas bgn dari tidur.sekeling bpusing2.kenape ni. .ape na buat. .pening tgk sklilng

Anonymous
May 4, 2013 at 3:51 AM

Alhamdullillah....ramai umat yang selalu sakit kepala.saya salah seorang yang selalu sakit kepala selama 30 tahun lamanya hingga sekarang .jika kita telah berikhtiar untuk berubat,tak juga hilang. Redho lah.satu hari nanti sakit tu akan hilang juga.wallawualam.

May 13, 2013 at 1:15 AM

betolla.. aku dr td sakit kpala, tapi bila baca komen satu persatu, trus kurang rasa sakit.. hahaha. petua dari aku jugak : kalu sakit kepala, cari kwn2 yang boleh gelak atau berlawak. bila kita ketawa, automatik kurang tekanan di kepala.

May 18, 2013 at 8:29 AM

sekarang ni byk org bercakap mengenai shaklee untuk kesihatan.natural product, tiada syntheticor kimia spt yg digunakan oleh vitamin2 yang lain yg boleh bg side effet.
Saya mengikuti shaklee shah alam dan beranggapan anda juga akan berminat. Untuk memeriksa, ikut pautan di bawah: http://shakleeee.blogspot.com/
yang bestnya boleh collect point & redeem lai.barangan menarik spt hot gadget, tv,brg bayi,cash back reward,mpm stuff n holiday...pembeli bijak,
Mari sihat sambil collect point & redeem

Anonymous
June 1, 2013 at 1:57 AM

Thank u for this info.

Anonymous
June 1, 2013 at 6:10 AM

Terima Kasih.Harap petua ini dapat membantu Syaf..........................................

September 5, 2013 at 5:29 AM

akak migrain ke, kalau maigrain ambik ice packet tarok dekat tengkuk smbil tu kaki rendam dlm air InsyaAllah berkesan.

Anonymous
September 5, 2013 at 5:31 AM

tq dgn petua ni. harap berkesan. boleh gila kalau pening ni.

September 5, 2013 at 5:33 AM

akak migrain ke, kalau maigrain ambik ice packet tarok dekat tengkuk smbil tu kaki rendam dlm air InsyaAllah berkesan.

Anonymous
October 30, 2013 at 6:48 PM

better cari alternatif lain slain panadol sbb panadol bahaya.. saya sllu migrain kalau stress.. so, kna kurangkanla stress n kna ceria selalu. bukak je running man sbb selalu ketawa tgk cerita tu XD banyakkan ketawa okay.

November 26, 2013 at 9:26 PM

Antara alternatif lain ialah dengan minum jus buah-buahan seperti jus buah manggis, anggur , apel dan jeruk yang khasiatnya mengandung antioksidan yang tinggi, menyegarkan tubuh serta menyegarkan sel saraf.

Anonymous
February 17, 2014 at 1:18 AM

tumpang iklan ya...tq
http://www.bvmalls.com/aidi143

March 15, 2014 at 11:13 PM

Cuba cuka epal dan madu

March 15, 2014 at 11:13 PM

Cuba cuka epal dan madu

March 15, 2014 at 11:13 PM

Cuba cuka epal dan madu

March 29, 2014 at 7:25 PM

Kalau kepala rasa hanyut je ngan pandangan kabur n mcm bayang kira mcm mimpi..bkn diri kita rase mase tu tu kenapa ek mcmana nk bt ek stress sgt..

April 2, 2014 at 1:59 AM

Salam..boleh cuba solusi migrain di sini ya..
http://bit.ly/1jXkuGx
Terima kasih

Anonymous
April 15, 2014 at 7:27 PM

Sakit kepala ku mcvm kena gerudi dkt kiri n kanan dahi..akhirnya aku dpt tahu punca skit kpalaku antaranya sbb panas, terlalu sejuk, lambt makan, terbnyk mknn or minumn bergula dan kekurangan air...tp faktor utama skit kepalaku dsbbkn kekurangn air. Dulu aku mls minum air masak, asyik minum air manis. Jadi setiap hari klu aku lmbt breakfast terus sakit kepala.mula2 sikit, lama2 mkin teruk, n bila dh malam aku smpi nk jd muntah2 n selalunya aku ambil actifast...namun selepas aku mngamalkn supplemen n syarat utama utk mnjadikn supplement berkesan mst consume bnyak air iaitu skurang2nya 3liter..selepas tuh sakit kepala dh jarang hinggap kecuali time nk period..klu aku sakit kepala then aku tau esok atau japg akn period ;p...sakit kpala pun ckit2 ja selalu aku letak balm n minum air mask bnyk kemudian akn ok

Post a Comment